Składniki:
1,5kg mąki (1kg do masy, reszta do podsypywania ciasto czasami jest lepiące nawet po długim czasie leżenia więc dodatkowa mąka nie zaszkodzi)
0,5l miodu (najlepiej prawdziwy- uwierzcie jest różnica!)
2szklanki cukru (w tym roku zamiast cukru dodałam więcej miodu- zdrowiej ;))
1 kostka smalcu (200g)
0,5 szklanki mleka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
3 jajka
sól
2 torebki przypraw do piernika (te z lidla się nadają)
1 torebka cynamonu, hmm mogą być nawet dwie- cynamonu w piernikach nigdy nie za wiele! ;)
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 torebka mielonych goździków
kardamon (trudno kupić można odpuścić bo i tak w mieszance do piernika jest)
imbir (odrobina lub można odpuścić)
TRADYCYJNIE:
1. W dużym rondlu na małym ogniu rozpuszczamy smalec, miód i cukier na jednolitą masę.
2. Rozpuszczamy sodę w chłodnym mleku.
3. Kiedy ostygnie nasza masa dodajemy mieszając i ugniatając rękami mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w mleku oraz wszystkie przyprawy- zagniatamy na jednolita masę, odklejamy ręce (i spróbujcie nie oblizać! Ciasto jest mega! mniam mniam!)
TM5
1. Do naczynia miksującego wkładamy rozdrobniony smalec, miód i cukier. Rozpuszczamy 2,5min/60C/obr1.
2. Odstawić naczynie miksujące do ostygnięcia masy. W tym czasie rozpuszczamy sodę w chłodnym mleku.
3. Dodajemy przyprawy, sodę i mąkę, wyrabiamy 3 min/interwał
4. Wkładamy do miski, przykrywamy pokrywką/folią i wstawiamy do zamrażalnika na min. 10dni! Jeśli w listopadzie zapomniałaś nic nie szkodzi- teraz po 24godzinach możesz zacząć piec!
5. Nastawiamy piekarnik na 180stopni z termoobiegiem.
6. Wałkujemy ciasto cienko- jeśli chcesz twarde i chrupkie, troszkę grubiej jeśli chcesz mięciutkie i wycinamy fantazyjne wzory!
7. Pieczemy po ok.15-20minut (zależy od piekarnika)
Uwaga: ciasto może leżeć i kilka miesięcy w zamrażalniku! Uwierzcie przed narodzinami Werki potrafiłam zrobić ciasto jeszcze we wrześniu ;)
0 komentarze :
Prześlij komentarz